Protejarea dintilor nu este numai o problema de igiena dentara, ci si de alimentatie. Probabil ca de multe ori cand eram copii, cei mai multi ne-am intrebat in sinea noastra: "De ce nu imi da mama mai multe bomboane?". Zaharurile continute in produsele de cofetarie sau comercializate organizat, sunt cauzele cele mai frecvente ale cariilor la copii, si nu numai.

Desigur ca nu putem arunca vina numai asupra acestor produse alimentare. Painea, cartofiii, si  in general toate alimentele cu continut crescut de amidon sunt potentiale generatoare de carii. Sub actiunea enzimelor salivare, amidonul este degradat pana la stadiul de glucoza, care la randul ei este transformata in acizi organici de catre microorganismele din gura. Placa bacteriana formata din bacterii si resturi alimentare adera foarte strans de dinti si intretine procesele de degradare. Acizii organici au rolul de a demineraliza smaltul dentar, inlesnind astfel actiunea bacteriilor din mediul bucal, care infecteaza dentina, si in cele din urma, daca caria nu este tratata, pulpa dentara.

Este bine ca dupa fiecare masa, daca nu putem sa ne igieanizam cavitatea bucala sa mancam un mar, sau fructe tari in general. Acestea au proprietatea de a curata dintii si chiar de a inhiba dezvoltarea placii bacteriene. Nu este contraindicat sa mestecam guma, deorece aceasta stimuleaza secretia salivara. Saliva actioneaza ca un tampon, neutralizand pH-ul acid al cavitatii bucale si astfel impiedicand demineralizarea smaltului.

Pentru sfaturi despre cum sa aveti o alimentatie sanatoasa si care sa nu stimuleze aparitia cariilor, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Daca aceste informatii va sunt de folos, sau daca doriti altele, nu ezitati sa ne contactati.